Om een duidelijk beeld op de situatie te krijgen wordt een luchtkiemgetalmeting uitgevoerd in de ruimte. Een luchtkiemgetalmeting vertelt ons hoeveel kiemvormende eenheden (KVE) per kubieke meter lucht aanwezig zijn. Dit vertelt ons dus ook hoe het met onze archiefstukken en luchtkwaliteit gesteld is. We hanteren in deze meetresultaten de grenswaarden zoals aangegeven in 'Pluis in huis'.
Deze archiefruimte is duidelijk een ongezonde werkruimte. Toegang tot de ruimte en raadpleging van de stukken kan enkel indien een medewerker beschermd is door de nodige PBM's: nitril handschoenen en FFP3-mondmasker.
In de eerste fase wordt alle zichtbare schimmelgroei op zowel archiefstukken als kasten en muren verwijdert.
Hoewel de aanpak heel anders is, gaat het er in beide situaties om dat we de 'pluis' weghalen om vervolgschade zoals verkleuring, vrijkomen van toxische stoffen, aantasting van de constructie,... willen voorkomen.
Na de grondige reiniging van de ruimte wordt een luchtkiemgetalmeting uitgevoerd. We zien een duidelijke verbetering in de aanwezige schimmelsporen, maar we zijn er nog niet helemaal!
Van zodra we goede bacteriën (BioOrg) in de ruimte aanbrengen merken we de impact op de luchtkwaliteit. Al na een eerste verneveling kunnen we spreken over een gezonde ruimte voor mens en archief!
Door periodiek (elk kwartaal) nieuwe bacteriën in de lucht te brengen zorgen wij ervoor dat de archiefruimte ook een gezonde ruimte blijft. Een preventieve maatregel die meetbaar resultaat levert.