Verbeteren luchtkwaliteit | BioOrg

Algemeen onderhoud van depot- en archiefruimtes is een belangrijk aspect om biologische aantasting zoveel mogelijk tot een minimum te beperken teneinde ons erfgoed een langere levensduur te kunnen geven. Het onderhoud van erfgoedmagazijnen is helaas ook een onderdeel van het beheer en behoud dat vaak ondergesneeuwd raakt door tal van andere kerntaken.

We weten dat biologische aantasting een werk is van de natuur. Dus daarom zijn we als restaurator gespecialiseerd in ecologische preventieve conservering verder op zoek gegaan naar hoe de natuur zijn balans vindt. Zo kwamen we uit bij het gebruik van ‘goede’ bacteriën. Bacteriën aanwenden in ons dagelijks leven is niet nieuw. Reeds meerdere decennia wordt onderzoek gedaan in de microbiologie om deze heel eigen wereld beter te begrijpen.

Dr. ir. Filip Willocx doet al jarenlang onderzoek naar verschillende bacteriestammen. Meer specifiek naar de zogenaamde goede bacteriestammen die reeds een bewezen bioremediale werking hebben in het metaboliseren van de verschillende organische polluenten die we liever kwijt dan rijk zijn. Vanuit dit onderzoek heeft hij een 11 soorten gekozen die bewezen een goede onderlinge samenwerking te hebben.

Op basis van zijn ontdekkingen heeft hij een methodiek gelanceerd: BioOrg, welke schoonmaak in ruimtes vergemakkelijkt en dit op een zeer ecologische (of beter: biologische) én economische manier. Niet alleen worden detergenten overbodig, het gebruik van water is overbodig. Natuurlijk werd onze nieuwsgierigheid hierdoor geprikkeld.

Contacteer ons bedrijf

Heeft u een gerichte vraag over preventieve conservering, onze cursussen en workshops? Wilt u meer weten over de werking en diensten van Object Care uit Dendermonde? Aarzel niet om ons te contacteren. Elk museum, zaak met erfgoed, bedrijf met archief, particuliere verzamelaar of student kan bij ons terecht.