Stabiliseren van het object

De meeste schade aan voorwerpen wordt veroorzaakt door hanteren en verplaatsten. Een voorwerp verkeerd vastpakken kan leiden tot vervorming, een voorwerp verkeerd neerzetten kan leiden tot breuk.

Dit is precies de reden waarom het zo belangrijk is een object goed te stabiliseren en te steunen voordat het wordt gehanteerd, verpakt en verplaatst. We zeggen met nadruk ‘goed’ steunen omdat een verkeerde steun nog schadelijker kan zijn dan verkeerd hanteren. Een goede stabilisatie richt de krachten op de stevige delen van een voorwerp en laat de zwakke delen vrij. Een goede steun houdt het voorwerp zichtbaar zodat de mens kan blijven zien wat er gebeurt.

Omdat het plaatsen van een steun en het losmaken van een object allemaal met hanteren gepaard gaat, moet een steun ook direct zodanig zijn dat deze voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Te gebruiken materialen kunnen variëren van aluminium tot hout, EPS, katoen en ijzer. De juiste keuze van materiaal maakt het uiteindelijke proces alleen maar makkelijker. Object kan helpen bij het inventariseren van de eisen van het voorwerp maar ook die van de gebruikers, de route en de eindbestemming. Daarna kunnen we helpen met het uitdenken van de te maken steun en kunnen de productie begeleiden. Tenslotte kunnen we zorgen voor de begeleiding bij gebruik van de steun.

Dit klinkt allemaal erg langdradig en dus ook duur. Gelukkig zijn het overgrote deel van de voorwerpen in onze zorg eenvoudig goed te steunen. Voor deze voorwerpen zijn al uitstekende oplossingen op de markt. Onze medewerkers zijn zeer bekend met deze alternatieven en zullen waar mogelijk kiezen voor (aanpassingen aan) commercieel verkrijgbare oplossingen.

Contacteer ons bedrijf

Heeft u een gerichte vraag over preventieve conservering, onze cursussen en workshops? Wilt u meer weten over de werking en diensten van Object Care uit Dendermonde? Aarzel niet om ons te contacteren. Elk museum, zaak met erfgoed, bedrijf met archief, particuliere verzamelaar of student kan bij ons terecht.