BioOrg | goede bacteriën

Overal rondom ons leven bacteriën, schimmels, virussen etc. Deze samenleving noemen we een microbioom. BioOrg is een gepatenteerd product dat het bestaande microbioom verrijkt/vervangt met goede bacteriën. Dit wordt uitgevoerd door middel van een verneveling die een zuiverend en beschermend ecosysteem aanbrengt. 

Dit ecosysteem bestaat uit een zorgvuldige selectie van goede bacteriën met specifieke eigenschappen.

  • Biofilter effect om de lucht te zuiver van (fijn) stof
  • Biofilter effect om allergenen te metaboliseren
  • Biofilter effect om de lucht te zuiveren van VOC’s
  • Biofilter effect om de lucht te zuiveren van organische geuren
  • voorkomt dat organiche microverontreiniging blijft kleven
  • ….

Een ecosysteem in mijn archief- of depotruimte om biologische aantasting te voorkomen?

Een vaak onderschatte, maar wezenlijke uitdaging van collecties is te wijten aan biologische aantasting. Onder biologische aantasting verstaan we schade veroorzaakt door onder andere schimmels, franjestaarten, houtboorders en allerhande andere insecten.

De gevolgen van een biologische aantasting (bv. een schimmeluitbraak) zijn vaak enorm. De luchtkwaliteit in het depot is dan zelfs schadelijk voor de mens (waardoor toegang tot deze ruimtes afgeraden wordt) en de kosten voor de schoonmaak van de objecten en de ruimte lopen hoog op. De voorwerpen hebben hieronder te leiden: materiaal wordt weggevreten, papier verkleurt door de schimmel, de constructie van het voorwerp komt in het gedrang. Ook de werking van de organisatie komt in het gedrang: documenten kunnen niet langer veilig gehanteerd worden zonder beschermingsmiddelen.

Om de bacteriën optimaal hun werking te kunnen laten uitvoeren, dient vier keer per jaar een verneveling uitgevoerd te worden in het depot. Hierdoor wordt de populatie ‘goede’ bacteriën in het depot op peil gehouden. Het gevolg daarvan is dat de aanwezigheid van (fijn)stof, maar ook van allergenen in de lucht, aanzienlijk gereduceerd wordt. Dat zal resulteren in een betere luchtkwaliteit en minder fijn stof op lastige plaatsen. Het gaat dus om ecologische preventieve conservering: de natuur wordt gebruikt om schade ten gevolge van biologische aantasting te voorkomen.

In deze organisaties zorgen wij mee voor archief, erfgoed en kunst.

Door een ecosysteem van goede bacteriën aan te brengen in jouw archief- of depotruimte verbeteren we de luchtkwaliteit waardoor bewaaromstandigheden geoptimaliseerd worden.

Amsab-ISG was voor het onderhoud van haar erfgoedmagazijnen op zoek naar een duurzame en een goede prijskwaliteitsverhouding. Met BioOrg denken we die gevonden te hebben.

Sinds enkele jaren komt een medewerker van Object Care elke drie maanden de ‘groene bacterieën’ in de magazijnen aanbrengen. Sindsdien merken we een voorzichtige verbetering van de luchtkwaliteit en hoeveelheid fijn stof en dat terwijl er geen onderhoudsproducten meer worden gebruikt.

Martijn Vandenbroucke, Amsab-ISG

Ik wil meer informatie over BioOrg

Contacteer ons bedrijf

Heeft u een gerichte vraag over preventieve conservering, onze cursussen en workshops? Wilt u meer weten over de werking en diensten van Object Care uit Dendermonde? Aarzel niet om ons te contacteren. Elk museum, zaak met erfgoed, bedrijf met archief, particuliere verzamelaar of student kan bij ons terecht.