We kennen het allemaal: de geur van een depot of archief. Die karakteristieke geur van papier en boeken waardoor het hart van menig archivaris sneller slaat. Door voorwerpen van de planken te halen, zien we het dunne stoflaagje op de planken liggen. Op moeilijk bereikbare plaatsen, bovenste planken, onder en achter kasten vinden we stofophoping.

Bij het hanteren van een register worden plots pluisjes van schimmel op de snedes zichtbaar. Bij het openen van een archiefdoos vliegen de geur, papiersnippers en schimmelsporen je tegemoet. Soms zien we die gezellige biologische aantasting met pootjes, zoals stofluizen, boekenluizen, franjestaarten. Vaak zien we de sporen van deze insecten die meer dan eens bezoeker zijn in het depot.

Algemeen onderhoud van depot- en archiefruimtes is een belangrijk aspect om dat soort aantastingen zoveel mogelijk tot een minimum te beperken teneinde ons erfgoed een langere levensduur te kunnen geven. Het onderhoud van erfgoedmagazijnen is helaas ook een onderdeel van het beheer en bheoud dat vaak ondergesneeuwd raakt door tal van andere kerntaken.

Ik wil meer weten over BioOrg