Het is boeiend om te zien hoe de stijgende energieprijzen onze visie over het beheer en behoud van collecties met rasse schreden doet evolueren. Op deze dag werd de ‘Klimaatverklaring voor erfgoedorganisaties’ gelanceerd, het resultaat van een Belgisch-Nederlandse samenwerking.

Lees hem hier!

Object Care staat helemaal achter dit initiatief. Het bewaren van erfgoed omvat immers meer dan zorgen voor een ‘museaal’ klimaat. Het is belangrijk om de bewaaromstandigheden af te stemmen op de noden van jouw collectie. Een risicoanalyse van je voorwerp/ collectie geeft je inzicht in de gevoeligheden en aandachtspunten. Wij helpen je graag om jouw collectie in kaart te brengen. Aan het eind van een dergelijk traject heb je een overzichtelijke samenvatting waarmee je het beheer en behoud kan optimaliseren.

Wil je meer weten over dergelijke risicoanalyses? Contacteer ons!

Veel musea hebben klimaatinstallaties die het binnenklimaat strak regelen. Dit kost echter zeer veel energie; bovendien zijn veel museale objecten niet zo gevoelig en is een te strak klimaat wellichtvaak niet nodig. Het is in deze klimaatinstallaties echter niet mogelijk om het klimaat ruimer in te stellen, omdat meestal maar één waarde voor temperatuur en één waarde voor relatieve vochtigheid ingevoerd kunnen worden in het systeem. DYSECO heeft een oplossing, waarbij het binnenklimaat adaptief en dynamisch wordt aangestuurd en waarbij op een bandbreedte wordt geregeld. Hiermee zijn besparingen mogelijk van 30 tot zelfs 70 % ten opzichte van een situatie met maar één regelwaarde. De DYSECO-oplossing betreft een toevoeging aan het bestaande regelsysteem van de installaties; gebruikers kunnen makkelijk zelf aangeven welke voorgeprogrammeerde (inter)nationale klimaatrichtlijn gevolgd wordt. De DYSECO-controller bepaalt vervolgens steeds de meest optimale grenzen voor de regelwaarden en stuurt deze door naar het regelsysteem. Hierdoor ontstaat een optimale balans tussen collectiebehoud, thermisch comfort en energiegebruik. Meer informatie en een overzicht van de referentieprojecten.

Uit ervaringen weten we dat klimaatinstallaties niet altijd een must zijn. Er zijn heel wat passieve en betaalbare oplossingen voor handen om voorwerpen of zelfs volledige collecties in een klimatologisch stabiele omgeving te houden. Denk maar aan ons eigen passieve depot, maar bijvoorbeeld ook aan de bescherming die we in situ in de Sint-Jobkerk van Retie (meer lezen) hebben voorzien. Elk voorwerp heeft zijn eigen noden en gevoeligheden. Het is dan ook van belang om in te spelen op de eisen van voorwerp, binnen het gewenste gebruik.

Zorg op maat is meestal besparend. Het vraagt echter wel de nodige kennis.