Het retabel van Sint-Job (ca. 1530) stelt het levensverhaal van Job voor door middel van zes halfreliëfs en twee geschilderde zijluiken met telkens vijf taferelen. Dit waardevol Antwerps retabel is bekroond met een beeld van Sint-Job.

Het werk heeft een prominente plek in de kerk, bovenop een stenen altaar in het hoogkoor.

sfeerbeeld Sint-Jobretabel
in situ bewaarbox (tijdens werkzaamheden)

Object Care demonteert de verschillende onderdelen van het retabel. De schilderijen worden gestabiliseerd door Patricia Van Den Borne, schilderijrestaurator, het polychrome houtsnijwerk wordt door Seppe Roels, restaurator polychromie, onder handen genomen.

Eenmaal deze noodinterventies achter de rug zijn, beginnen wij aan de opbouw van onze 'in situ bewaarbox'. De losse onderdelen krijgen de nodige opslagvoorzieningen: de schilderijen worden in een frame geplaatst, de beeldengroepen zijn in 3D-tikkels verzameld. Alle onderdelen van het retabel worden zo compact mogelijk bij elkaar geplaatst. Tussen de beelden worden monitoring devices en logapperatuur aangebracht door Monumentenwacht Antwerpen.

De bewaarbox is opgebouwd uit verschillende lagen, zo zijn we in staat om het vochtgehalte te stabiliseren bovendien worden invloeden van buitenaf op een passieve manier geweerd. Om indringend stof te vermijden werd het geheel afgesloten met een plastic laag.

Tijdens de werken in en rond de kerk worden de klimatologische omstandigheden op de voet gevolgd voor Monumentenwacht. Een uiterst stabiele grafiek inzake vochtgehalte stemt de opdrachtgever gerust.

Na 14 maanden wordt de bewaarbox opnieuw geopend. Elk onderdeel wordt grondig gecontroleerd. Er wordt geen verandering in de conditie van het werk vastgesteld.

Stap voor stap wordt het retabel terug op zijn prominente plek geplaatst. Hij staat klaar om door jullie bewondert te worden.

bezoekadres: Sint-Jobkerk, Kerkplein te Schoonbroek (Retie)

klimaatuitdraai Retie